Latinský název:
(inonotus obliquus)
Český název:
(rezavec šikmý)
Oblasti použití:
– zvyšuje obranné reakce organismu.
– normalizuje činnost trávicího systému
– normalizuje arteriální a žilní tlak
– normalizuje hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi
– zlepšuje tok žluči a fungování vylučovacího systému
– Podporuje čištění toxinů a škodlivých látek
– pomáhá zpomalit rychlost růstu a snížit agresivitu nádorů při onkologických potížích
– zmírňuje zánětlivé procesy v těle
– aktivuje metabolismus v mozkové tkáni
– aktivuje práci srdce, ledvin a jater
– dává sílu, dodává energii.
Popis:
Čaga roste ze spór na poškozených částech kmenů stromů. V tomto místě se na kmeni vyvine čaga, která časem zničí kůru a vytvoří porost. Porosty mohou růst až 25 let, živí se mízou živých bříz a dosahují průměru až půl metru. Hmotnost chaga se liší v závislosti na věku a velikosti a může se pohybovat od několika gramů do 2-10 kg a někdy i více.
Čaga roste v chladnějších oblastech. Čagu lze nalézt v severovýchodní Evropě, Skandinávii, Rusku, Kanadě a na severu Spojených států.
Čaga se sbírá pouze z živých bříz.
Čaga z mrtvého dřeva je k ničemu a již dva měsíce po smrti stromu se biologicky aktivní vlastnosti houby ztrácejí.
Příběh:
Čaga se používá jako lék po mnoho staletí. O léčivých vlastnostech Čagy psal i slavný perský lékař-vědec Avicenna z 11. století. Tvrdil, že severní kmeny, známé svým fantastickým zdravím a fyzickou silou, neustále konzumovaly nápoje vyrobené z březové houby.
Informace ze starověkých rukopisů říkají, že kyjevský princ Vladimir Monomakh, který měl nádor na rtu, byl léčen březovou chagou. Ruský disident Alexandr Solženicyn bojoval s rakovinou pitím čagy. V roce 1968 to popsal v románu Cancer Ward. V něm připomíná, že obyvatelé sibiřských oblastí vaří místo čaje a kávy čagu a rakovinu vůbec nedostanou.
V tradiční čínské medicíně se čaga aktivně používá k léčbě mnoha nemocí. Čínští léčitelé používali čagu k posílení vitality, zlepšení činnosti jater a trávicího systému.
V posledních letech se čaga stala známou díky výzkumům, které prokázaly její potenciál v boji proti rakovině a dalším chronickým onemocněním. Tato úžasná houba je nadále studována a nové objevy potvrzují její jedinečné léčivé vlastnosti.
Účinná látka:
Biochemicky a morfologicky se rozlišují dvě vrstvy březové čagy: vnější černá část je sklerocium obsahující velké množství betulinu a melaninu a vnitřní část je červenožlutá s bílými žilkami mycelia, bohatými na polysacharidy a polyfenolické kompozity dřevitého původu .
Hlavním rozlišovacím znakem březové houby od ostatních hub je přítomnost chromogenního komplexu, jedinečného svou rozmanitostí mikro- a makroprvků. Speciální literatura uvádí výsledky spektrální analýzy popela čaga, které ukazují vrstvu po vrstvě elementární složení houby. Ve všech vrstvách čagy převládají prvky draslík a mangan. Vnější černá vrstva je také bohatá na hořčík, vápník, zinek, železo, měď, kobalt; střední vrstva obsahuje hodně sodíku a vápníku; Kromě uvedených prvků obsahuje vnitřní vrstva křemík, fosfor a stříbro.
Léčivé vlastnosti březové houby chaga jsou vysvětleny jejím poměrně zajímavým složením, poněkud odlišným od ostatních léčivých hub. Čaga je bohatá na kyselinu betulinovou, silný antioxidant, který chrání tělesné buňky před poškozením volnými radikály a má protinádorový účinek. Hořčík v houbě normalizuje činnost myokardu a v kombinaci s draslíkem zlepšuje průchod signálů v nervovém systému; draselné a sodné soli udržují dostatečnou úroveň rovnováhy voda-sůl a kyslíku v buňkách tkání a orgánů; železo stimuluje produkci hemoglobinu; Zinek – zpomaluje proces stárnutí, hladinu glukózy, cholesterolu a hormonů štítné žlázy, což snižuje riziko cukrovky, mrtvice a infarktu.
Vitamínový komplex z čagy, stimulace nervového systému a energetického metabolismu.
Houba čaga je uctívána jako elixír života díky svým úžasným vitamínovým vlastnostem. Jak se v průběhu mnoha studií ukázalo, čaga je zdrojem celého komplexu vitamínů nezbytných pro fungování těla. Vysoká koncentrace vitamínů B stimuluje normální činnost nervové soustavy a energetický metabolismus. Retinol pomůže zachovat zrak po mnoho let, kyselina listová je nezbytná pro těhotné ženy, protože je nezbytná pro tvorbu nervového systému plodu. Vitamin C posiluje obranyschopnost organismu proti nachlazení a chřipce a ovlivňuje imunitní systém. Tokoferol stimuluje metabolismus tuků a sacharidů. Vitamin D bojuje proti imunodeficienci stimulací imunitního systému. Bylo prokázáno, že čaga je bohatá na mikroprvky, mezi nimiž je zejména hodně manganu (53,40 μg/g). Mangan reguluje vstřebávání železa do sliznice trávicího traktu, aktivuje enzymy při léčivém účinku čagy. Kyselina nikotinová chaga pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol.
Dále byly v houbě březové nalezeny polysacharidy a beta-glukany, steroidní a sterolové sloučeniny, kyselina agarová a šťavelová, pteriny, triterpeny, flavony a pryskyřice. Právě tento unikátní soubor chemických sloučenin dělá z chagy dobrý biogenní stimulant, který pozitivně působí na centrální nervový systém, zlepšuje metabolismus, zmírňuje intoxikaci, zvyšuje krevní oběh a zvyšuje odolnost organismu.
Čaga je tedy zdrojem celého komplexu důležitých biologicky aktivních látek, které se podílejí na procesech metabolické regulace a lze je využít ke korekci a prevenci řady patologických poruch.
Účinky použití:
Čaga (Inonotus obliquus) je nejsilnější známý zdroj antioxidantů mezi houbami. Jedná se o účinný prostředek s výraznými protizánětlivými, protinádorovými a antivirovými vlastnostmi. Lze použít jako základní adaptogenní doplněk při nachlazení a v případě potřeby ke snížení přecitlivělosti imunitního systému v reakci na vnější patogenní faktory. Bioaktivní složky čagy mohou zvýšit odolnost při nadměrné fyzické a psychické zátěži a pomohou vám rychleji se zotavit po tréninku v posilovně.
Konzumace čagy je zvláště důležitá pro lidi žijící v městských oblastech a trpící neustálým oxidačním stresem (zhoršené cykly spánku a bdění, nutriční nerovnováha a problémy s výživou, chronický stres, nepříznivé faktory životního prostředí, nedostatek fyzické aktivity). Medicinální houby jsou jedinečným a mimořádně perspektivním produktem naší doby, schopným pokrýt celou škálu nutričních potřeb moderního člověka.
Čaga pomáhá při onemocněních trávicího traktu.
Čaga březová houba se často používá při kožních onemocněních spojených se zánětlivými procesy v žaludku a střevech, chronickou gastritidou a žaludečními vředy.
Čaga působí hepatoprotektivně, regeneruje a chrání játra, harmonizuje hladinu krevního cukru, krevní tlak a hladinu krevních tuků a pomáhá řešit kardiovaskulární problémy. Má antitrombotický účinek.
Většina medicinálních hub má imunomodulační vlastnosti. Čaga je silný imunomodulátor. Houba čaga, bohatá na polysacharidy, terpenové sloučeniny, antioxidanty, vitamíny a minerály, dokáže účinně posílit imunitní systém. Studie prokázaly, že výtažky z čagy skutečně zvyšují obranné reakce organismu, aktivují metabolismus v mozkové tkáni a působí protizánětlivě při vnitřním i lokálním použití. Navíc se ukázalo, že čaga může zpomalit růst nebo způsobit apoptózu nádorových formací. Existují pádné důkazy, že čaga může mít pozitivní účinky na imunitu. A to podporou tvorby specializovaných proteinů – cytokinů, které regulují imunitní systém. Cytokinové aktivátory jsou polysacharidy, zejména beta-glukany. Je známo, že tyto dlouhé molekuly cukru stimulují imunitní systém tím, že podporují vývoj bílých krvinek, bezbarvých krvinek. Které zase neutralizují škodlivé bakterie nebo viry. Jsou první linií obrany imunitního systému proti vnějším vlivům a podporují tvorbu protilátek k detekci a neutralizaci patogenů. Zinek, měď a selen podporují imunitní odpověď organismu a zajišťují lepší odolnost vůči nemocem. Tyto vlastnosti čaga jsou zvláště důležité pro pacienty užívající léky, které potlačují imunitní systém. Potvrzuje to výzkum, který provedla Národní univerzita Jižní Koreje.
Protizánětlivý účinek chaga. Klouby, játra, dásně.
Čaga se dá využít například při artróze. Účinek čagy je způsoben především obsahem interleukinu-6 v ní. Tento cytokin řídí a moduluje zánětlivou odpověď. Výzkum Soulské univerzity na krysách ukázal protizánětlivé a analgetické vlastnosti chaga. Nedávné studie provedené Vědeckým centrem virologie a biotechnologie prokázaly schopnost extraktu chaga potlačit vývoj virů, včetně imunodeficience typu 1, herpes simplex typu 2, chřipkových patogenů a HIV.
Korejská studie z roku 2015 zjistila, že chaga může zlepšit nebo zpomalit některá onemocnění jater. Koncentrovaný odvar z čagy prokazatelně chrání jaterní buňky a pomáhá snižovat záněty, ke kterým dochází při chronických změnách orgánové tkáně (například virová hepatitida, cirhóza jater nebo obezita).
V zubní praxi se čaga často používá k léčbě zánětů ústní sliznice, dásní a zubů. Odvarem namažte bolavá místa a vyplachujte ústa (současné užívání drogy perorálně). Extrakt z čagy se ukázal jako vynikající pro hojení dásní po extrakcích zubů a podobných chirurgických zákrocích.
Antioxidanty Čaga. Stárnutí těla.
Krevní tlak, hladina cukru a cholesterolu.
Charakteristické známky stárnutí – šedivé vlasy, vrásky, suchá pokožka – se objevují v důsledku destrukce buněk a smrti v důsledku oxidace. Jedná se o takzvaný oxidační stres. Hlavními příčinami stárnutí (kromě přirozených) jsou škodlivé účinky ultrafialového záření a znečištěného ovzduší. Právě antioxidanty, kterých je v čaze nejvíce, dodávají houbě její silnou schopnost absorbovat kyslíkové radikály.
Proti stárnutí působí i melanin, o jehož přítomnosti svědčí uhelná barva Čagy. Melanin je známý tím, že chrání naši pokožku před UV zářením a pomáhá bojovat proti volným radikálům, zejména zabraňuje poškození buněčné DNA. Melanin také zrychluje metabolismus. Antioxidanty chaga v produktech pro vnější i vnitřní použití tak mohou zpomalit proces chřadnutí tělesných tkání. Ovlivňují také krevní tlak, zejména jej dokážou snižovat a zabraňovat zhoršování činnosti srdce a cév. Antioxidanty čagy pomáhají v boji proti kardiovaskulárním onemocněním tím, že snižují hladinu takzvaného „špatného“ cholesterolu. Studie na laboratorních zvířatech s obezitou a diabetem 2. typu prokázaly účinnost extraktu z čagy: zlepšení inzulínové rezistence, snížení hladiny cukru v krvi. Hladina glukózy po užití chaga se může snížit o 15-30%.
Čaga pro zdraví mužů a žen.
Po staletí se čaga používá k léčbě zánětů a myomů, erozí a endometriózy.
V gynekologické praxi je účinnost tohoto léku testována po staletí. Čaga také obsahuje složky, které stimulují produkci testosteronu a zabraňují rozvoji zánětlivých procesů v prostatě. Jeho činnost ovlivňuje zinek, který se koncentruje především v prostatě, svalech, játrech a slinivce břišní. Zinek přímo podporuje růst svalů a produkci růstového hormonu. Měď a molybden udržují potenci, pumpují mužskou sílu a zabraňují jejímu poklesu s věkem.
Čaga v onkologii.
Vědecký výzkum V 60. letech 20. století, kdy byly objeveny první protirakovinné vlastnosti beta-glukanů, houbové polysacharidy, vědci objevili protirakovinné vlastnosti březové houby Innonotus obliquos. Byla provedena řada experimentů na laboratorních potkanech. Kultura buněk sarkomu byla transplantována hlodavcům. U většiny zvířat léčených extraktem z čagy nádory zmizely nebo se jejich růst znatelně zpomalil. Účinek čagy byl pozorován při vzniku rakoviny, zejména prsu, plic, jater a dělohy. Pak houba březová přitáhla pozornost vědy. Bylo provedeno mnoho experimentů a studií s cílem pochopit molekulární mechanismy účinků výtažků z čagy na šíření rakoviny. Bylo zjištěno, že čaga obsahuje vysokou koncentraci biologicky aktivních látek, které mohou negativně ovlivnit vývoj nádorových buněk.
Jednou z prvních velkých prací o léčivých účincích složek čagy byl výzkum Dr. K. Kalos z Finska. Počínaje rokem 1984 prováděla se svým týmem experimenty potvrzující imunomodulační účinky triterpenů, jako je lanostan, proti chřipce a pro protinádorové účely. Výzkumy prokázaly, že čaga má antivirové, protiplísňové a protinádorové vlastnosti. V přírodě bylo identifikováno asi 40 triterpenových sloučenin řady lanostan s protinádorovými vlastnostmi. Byly však objeveny vlastnosti beta-glukanů, které měly hrát hlavní roli v boji proti rakovině. Jde o velmi rozmanité a četné biologicky aktivní látky jen v Čaze, dokonce v rámci jedné houby bylo nalezeno 29 druhů těchto polysacharidů; Právě přítomnost těchto polysacharidů v extraktu z čagy změkčuje farmakologická léčiva během chemoterapie a radiační terapie.
Jak se to stalo?
Po poškození kostní dřeně chemoterapií a ozařováním betaglukany, které vychytávají volné radikály, dramaticky zvyšují schopnost těla regenerovat červené krvinky. Beta-glukany napomáhají zejména k obnově činnosti kostní dřeně, která je rovněž inhibována farmakologickými léky.
Játrům a ledvinám, poškozeným stejnými léky, prospívají i betaglukany, které zabraňují poškození orgánů. Čaga betaglukany mohou mít na rakovinu přímé, nikoli pouze symptomatické účinky. Melanin, přítomný ve vysokých koncentracích v čaze, váže radioaktivní izotopy a přeměňuje je na méně toxické nebo netoxické formy. Díky tomu má čaga zvláštní schopnost pomáhat v boji s melanomem (rakovinou kůže).
Studie provedené různými korejskými univerzitami na myších ukazují, jak čaga zpomaluje růst nádorů. Bylo zjištěno, že v raném stádiu je houba schopna zastavit tvorbu nádoru a dokonce způsobit jeho degradaci. Přestože dosud existuje jen málo klinických studií potvrzujících úplné uzdravení z rakoviny s Chagou, bylo zjištěno, že může přinést pacientovi úlevu i v posledním stadiu, zlepšuje krvetvorbu a působí jako analgetikum a tonikum.
Kromě toho mohou aktivní složky v čaga snížit zánět a posílit celkovou imunitní odpověď.
Přípravy:
Extrakty nebo kryoprášky jsou vysoce účinné formy využití funkčních hub k reaktivaci polysacharidů, triterpenů, vitamínů a dalších prospěšných látek, které naše tělo potřebuje
Dávkování:
Prevence.
extraktová tinktura: 25 – 45 kapek denně (všechny houby dohromady);
houbový extrakt: 1-2 g denně (všechny houby dohromady);
kryoprášek: 1-2 g denně (všechny houby dohromady);
Drobné zdravotní problémy
extraktová tinktura: 45 – 65 kapek denně (všechny houby dohromady);
extrakt z hub: 2–3 g denně (všechny houby dohromady);
kryoprášek: 2-3 g. za den (všechny houby dohromady);
Vážné zdravotní problémy
extrakt tinktura: 65-95 kapek denně (všechny houby dohromady);
houbový extrakt: 4–6 g denně (všechny houby dohromady);
kryoprášek: 4-6 gr. za den (všechny houby dohromady);
Čaga Čaj: léčivý recept.
10 gramů čaga ve formě kousků nebo drcených, zalijeme 1 litrem vody. Přiveďte k varu a vařte 2 hodiny. Při varu přidejte čerstvou vodu tak, aby objem byl 1 litr.
Vaření čagy neškodí, protože všechny nejprospěšnější látky uvolněné z čagy mají teplotu rozkladu nad 150 stupňů.
Při dlouhém vaření čaga uvolňuje polysacharidy, huminové kyseliny, triterpeny a kyselina vanilka jí dodává zvláštní chuť.
Nálev lze uchovávat v chladničce po dobu 5 dnů.
Pijte 50-100 ml odvaru zředěného teplou nebo horkou vodou jako čaj. Podle chuti můžete přidat med.
Užívejte 3x denně, nejlépe 30 minut před jídlem.
Při systematickém používání je třeba po 5-6 měsících užívání udělat přestávky po dobu 1 měsíce.
Čaga pro vnější použití.
Pro vnější použití se z prášku chaga vyrábí pasta, která se snadno připravuje. Prášek se smíchá s horkou vodou. Měli byste si vzít trochu vody. Necháme chvíli odležet a směs je hotová. Tato chaga pasta se používá na popáleniny, omrzliny, bodnutí hmyzem, ekzémy, poškození kůže jakéhokoli charakteru, aplikuje se na poškozené místo.
Kontraindikace a možné nežádoucí účinky.
Individuální alergická reakce.
Čaga obsahuje rozpuštěné oxaláty, proto by lidé s oxalátovými ledvinovými kameny měli užívat chagu po poradě s lékařem. Je však třeba poznamenat, že v průměru 1 gram suchého extraktu chaga odpovídá obsahu oxalátů pouze 2 gramům čerstvého špenátu, 2 gramům kakaa nebo 6 gramům červené řepy.
Vzhledem k tomu, že chaga může ovlivnit hladinu cukru v krvi, měla by být používána s opatrností u lidí užívajících antidiabetické léky, včetně těch, kteří užívají inzulín. To může způsobit hypoglykémii (abnormálně nízkou hladinu cukru v krvi).
Těhotné ženy nebo během kojení mohou chaga užívat po poradě s lékařem.
Informace uvedené v tomto článku slouží pouze pro vzdělávací a informační účely. Není zamýšleno jako náhrada za odbornou lékařskou radu, diagnostiku nebo léčbu. Nikdy neignorujte odborný lékařský názor a vyhledejte odbornou radu.
- Chaga mushroom: a super-fungus with countless facets and untapped potential.
Fordjour E, Manful CF, Javed R, Galagedara LW, Cuss CW, Cheema M, Thomas R.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38116085/
- Therapeutic properties of Inonotus obliquus (Chaga mushroom): A review.
Ern PTY, Quan TY, Yee FS, Yin ACY.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38813471/
- Chaga ( Inonotus obliquus), a Future Potential Medicinal Fungus in Oncology? A Chemical Study and a Comparison of the Cytotoxicity Against Human Lung Adenocarcinoma Cells (A549) and Human Bronchial Epithelial Cells (BEAS-2B).
Géry A, Dubreule C, André V, Rioult JP, Bouchart V, Heutte N, Eldin de Pécoulas P, Krivomaz T, Garon D.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29484963/
- Chaga mushroom extract suppresses oral cancer cell growth via inhibition of energy metabolism.
Yeo D, Yun YG, Shin SJ, Dashnyam K, Khurelbaatar A, Lee JH, Kim HW.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38720012/
- Recent Developments in Inonotus obliquus (Chaga mushroom) Polysaccharides: Isolation, Structural Characteristics, Biological Activities and Application.
Lu Y, Jia Y, Xue Z, Li N, Liu J, Chen H.